Sprężyny talerzowe – charakterystyka i zastosowanie
Sprężyny to elementy, które wykorzystujemy każdego dnia. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z ich właściwości i korzyści, jakie dają w przypadku magazynowania, a później również oddawania energii. Jednym z ważnych rodzajów sprężyn są sprężyny talerzowe. Czym się charakteryzują? I gdzie są stosowane? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Czym charakteryzują się sprężyny talerzowe?
Sprężyny talerzowe to pierścienie stożkowe z otworem w środku. Ze względu na swoją budowę sprawdzają się w obciążeniach statycznych i dynamicznych. Co więcej, są odporne na odkształcenia, nie ulegają korozji, mogą być stosowane pojedynczo lub w połączeniu z innymi elementami, są doskonałe pod względem jakości. O ich cechach decyduje wspomniana już budowa, ale również użyte materiały, takie jak stal sprężynowa i stal nierdzewna.
Sprężyny talerzowe są tworzone na kilka różnych sposobów. Główne techniki to tłoczenie, formowanie na zimno lub na gorąco, a także obróbka skrawaniem całości elementu.
Dodatkowo sprężyny talerzowe:
- wykazują wysoki współczynnik obciążenia do rozmiaru,
- posiadają dobrą trwałość zmęczeniową,
- zachowują sprawność niezależnie od obciążenia,
- są uniwersalne w zastosowaniu.
Jakie zastosowania mają sprężyny talerzowe?
Sprężyny talerzowe mają wiele zastosowań.
Najważniejsze z nich to m.in.:
- do mocowania elementów maszyn oraz do hamulców pojazdów budowlanych i kolejowych,
- zastosowanie przy tworzeniu systemów zawieszenia kotłów w elektrowniach,
- zastosowanie przy tworzeniu sprzęgieł i podnośników linowych,
- zastosowanie przy mocowaniu elementów obrabiarek,
- zastosowanie przy kompensacji luzu na łożyskach kulkowych.
Jeśli więc chcesz wykorzystać korzyści, jakie dają sprężyny talerzowe, zachęcamy Cię do sprawdzenia naszej szerokiej oferty profesjonalnych produktów.